Gå direkt till innehåll
"Bonhoeffer: Präst - Martyr – Spion" Seminarium med Eric Metaxas och Eskil Franck

Nyhet -

"Bonhoeffer: Präst - Martyr – Spion" Seminarium med Eric Metaxas och Eskil Franck

Inför den svenska bokreleasen av New York Times-bästsäljaren ”Bonhoeffer: Präst - Martyr – Spion”, bjuder Libris förlag, Svenska Evangeliska Alliansen och Teologiska Högskolan in till ett seminarium med författaren Eric Metaxas och Forum för levande historias tidigare överintendent Eskil Franck.

I år är det 70 år sedan koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Miljontals människor hade dödats i nazisternas dödsläger innan de som satt fångna blev frigivna. Det är även 70 år sedan prästen och motståndsmannen Dietrich Bonhoeffer avrättades av nazisterna bara några veckor innan Hitler tog livet av sig och Andra världskriget tog slut.

Många känner till Bonhoeffer som teolog och författare till klassiker som Efterföljelse och Liv i gemenskap. Andra känner till honom som spion och motståndsman och en av dem som försökte lönnmörda Hitler i det så kallade 20 juli-attentatet. Bonhoeffer greps av Gestapo, sattes i koncentrationsläger och var endast 39 år när han blev avrättad den 9 april 1945.

I den första biografin om Bonhoeffer på över fyrtio år tar författaren Eric Metaxas sig an de olika sidorna av Bonhoeffers liv som präst och anti-nazist. Han sammanför dem till en fascinerande berättelse om en djupt troende person som mer än något annat ville göra det sanna – och fick offra sitt liv för det..

Välkommen till ett seminarium och samtal mellan Eric Metaxas och Eskil Franck om Bonhoeffers liv, hans tro och kamp för rättvisa - och arvet efter honom.

Eric Metaxas är författare till New York Times-bästsäljaren Amazing Grace: William Wilberforce and the Heroic Campaign to End Slavery. Han har skrivit i New York Times, Washington Post och Atlantic Monthly samt kommenterat kulturfrågor hos bl.a. CNN. 2012 var han inbjuden av Barack Obama som huvudtalare på den nationella bönefrukosten i Washington DC. Detta är hans första bok på svenska.

Eskil Franck är tidigare överintendent vid Forum för levande historia. Han är docent i teologi vid Uppsala universitet. Åren 1997–2006 arbetade han som rektor för Lärarhögskolan i Stockholm. Innan dess var han teologisk forskare och lärare i Uppsala. Han är ledamot i styrelsen för Karolinska Institutet.


Tid: 16:00, onsdagen den 18 mars
Plats: Roseniuskyrkan, Smala Gränd 5, Stockholm (T-Östermalmstorg)

Relaterade länkar

Ämnen

Relaterat innehåll

Relaterade event

Livsmod. Livsmening. Livskunskap.

Bokförlaget Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1910-talet. Vår utgivning omfattar skönlitteratur, barnböcker samt facklitteratur, och kännetecknas av vår kvalitet och fokus på existentiella frågor. Vi ger ut fackböcker inom samhälle, psykologi och teologi. Vår vision är att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.

Libris bokförlag
Ekumeniska centret / Pingst FFS Gustavlundsvägen 18 (Alviks torg)
167 51 Bromma