Gå direkt till innehåll
Desmond och Mpho Tutu skriver för alla som vill förlåta eller bli förlåtna

Pressmeddelande -

Desmond och Mpho Tutu skriver för alla som vill förlåta eller bli förlåtna

– Tänk om vi hade valt straffets och hämndens väg. Då hade vårt land legat i aska nu, säger Desmond Tutu.
  Många har frågat honom om det alternativ Sydafrika valde, förlåtelsens väg, och nu har han skrivit en bok om den tillsammans med sin dotter Mpho.

– När du tänker på hämnd stiger ditt blodtryck, och du känner det i magen, säger Desmond Tutu. Om du väljer att förlåta sjunker ditt blodtryck och du mår fysiskt bra – en reflektion av din andliga hälsa. Så man kan säga att förlåtelse är bra för hälsan!
  Sedan skrattar han, och den korta intervjufilmen är slut.
  Just i det här sammanhanget har Desmond Tutu fått tre minuter på sig att förklara vad förlåtelse är, och han har gjort det med den sydafrikanska apartheidregimens fall som illustration.
  – Det var heltokigt, och det var också väldigt förnedrande, säger han om apartheidsystemet. Men tänk om vi hade valt straffets och hämndens väg. Då hade vårt land legat i aska nu.

Desmond Tutu fick som en av få ”svarta” sydafrikaner chansen att gå i skola, studerade vidare, prästvigdes i den anglikanska kyrkan i Sydafrika och blev efter många år som präst och biskop dess ärkebiskop. Han och Nelson Mandela kom att bli ledare och symboler både för Sydafrikas frihetskamp och för den process som tog sin början i och med de första demokratiska valen.
  Hans dotter Mpho växte upp mitt i allt detta – och blev själv präst. Hon har arbetat med utsatta människor i flera länder, bland annat med flyktingar och med kvinnor som har blivit utsatta för våldtäkt, och hon har också lett pilgrimsvandringar i USA och Sydafrika. För några år sedan skrev hon tillsammans med sin pappa boken Om godhet. Nu har de avslutat sin andra bok, Förlåtelse – den fyrfaldiga vägen till helande för oss och vår värld. Den svenska översättningen är en av de första.

  ”Jag har fått frågan vad jag har lärt mig om förlåtelse genom alla erfarenheter i Sydafrika och genom alla besök som jag har gjort i olika länder som har drabbats av konflikter och lidande, från Nordirland till Rwanda”, skriver Desmond Tutu. ”Den här boken är ett svar på den frågan. Den är också ett svar på den bakomliggande fråga som inte ställs: Hur kan vi förlåta? Den här boken riktar sig till alla som behöver förlåtelsen, vare sig de vill förlåta eller bli förlåtna.”


De fyra vägarna till förlåtelse
1. Att berätta
2. Att sätta ord på det som gör ont
3. Att ge förlåtelse
4. Att förnya eller släppa taget om relationen

– ur Förlåtelse – den fyrfaldiga vägen till helande för oss och vår värld

Desmond Tutu
* född 1931 i Sydafrika
* 1978–1985 generalsekreterare i de sydafrikanska kyrkornas råd (SACC), där han förespråkade icke våld som metod i kampen mot apartheid
* belönades 1984 med Nobels fredspris för sina insatser
* 1986–1996 ärkebiskop i Kapstaden och därmed den anglikanska kyrkans överhuvud i Sydafrika
* fick 1995 president Nelson Mandelas uppdrag att leda Sannings- och försoningskommissionen som skulle utreda övergrepp begångna under apartheidåren och erbjuda amnesti för politiska brott
* arbetar nu bland annat i ledarnätverket The Elders

Mpho Tutu
* född 1963
* prästvigd i den episkopala kyrkan i USA
* har bland annat arbetat med afrikanska flyktingar i New York, med våldtäktsoffer i Grahamstown i Sydafrika, med utsatta barn i Worcester i Massachusetts
* bor och arbetar nu i Sydafrika igen
* har lett pilgrimsvandringar i USA och Sydafrika och drivit The Tutu Institute for Prayer and Pilgrimage i Washington DC, USA
* har varit ordförande för Global Aids Alliance


Första recensionsdag 21 mars 2014

Desmond & Mpho Tutu
Förlåtelse - den fyrfaldiga vägen till helande för oss och vår värld
ISBN: 9789173873307



För mer information och för recensionsexemplar, kontakta Vilhelm Hanzén, PR- och kommunikationsansvarig:
vilhelm.hanzen@libris.se, 019-20 84 10, 076-503 84 10, @vilhelmhanzen


För högupplöst omslagsbild, se här
För högupplöst porträttbild, se här, här eller här


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Libris förlag bedriver förlagsverksamhet med inriktning på böcker inom livsåskådning och teologi. Verksamheten har pågått sedan 1930-talet, från 1952 under namnet Libris (Libris är latin och betyder böcker). Libris förlag har sitt säte i Örebro, men har hela Sverige och Norden som arbetsfält.

Relaterat innehåll

Livsmod. Livsmening. Livskunskap.

Bokförlaget Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1910-talet. Vår utgivning omfattar skönlitteratur, barnböcker samt facklitteratur, och kännetecknas av vår kvalitet och fokus på existentiella frågor. Vi ger ut fackböcker inom samhälle, psykologi och teologi. Vår vision är att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.

Libris bokförlag
Ekumeniska centret / Pingst FFS Gustavlundsvägen 18 (Alviks torg)
167 51 Bromma