Gå direkt till innehåll
Nordkorea – nio år på flykt från helvetet - Författaren bakom självbiografin till Sverige

Pressmeddelande -

Nordkorea – nio år på flykt från helvetet - Författaren bakom självbiografin till Sverige

I augusti kom Eunsun Kims självbiografi Nordkorea - nio år på flykt från helvetet ut på Libris. I samband med att den förra året kom ut på norska var hon gäst i Skavlan, som sågs av 1,4 miljoner svenskar. Nu kommer Eunsun Kim till Sverige för att berätta om sitt liv och sina erfarenheter av den hårda diktaturen i Nordkorea.

”Mamma, jag väntar på dig. Jag har väntat i sex dagar nu. Jag känner att jag snart kommer att dö. Varför kommer du inte?”

Eunsun är tolv år och utsvulten när hungersnöden i Nordkorea 1998 redan har kostat hundratusentals människor livet. När mamman återvänder efter en misslyckad jakt efter mat blir det starten på en lång och farlig flykt från de helvetiska förhållandena i Nordkorea.
   De lyckas, men blir tagna av kinesisk polis och tillbakaskickade till Nordkorea. Där sätts de i fångläger och behandlas brutalt, men på något sätt hittar de styrkan att fly – igen. -- Men det tar nio år innan de når friheten.

”Vi drevs av ren överlevnadsinstinkt, inte av viljan att göra uppror mot regimen. Målet var att få tag på mat för att slippa dö som flugor. … Det var först långt senare, när vi företog den mödosamma flykten till Seoul, som jag fick upp ögonen för det förtryck vi hade levt under och förstod vidden av den nordkoreanska regimens omänsklighet.
  Idag kan jag vittna om Kim Jong Ils brott eftersom jag befinner mig i säkerhet i Sydkorea. Och eftersom jag är mätt.”

Eunsun Kim bor och studerar i Seoul i Sydkorea. Hon har skrivit sin bok, Nordkorea – nio år på flykt från helvetet, tillsammans med Sébastien Faletti, och den gavs först ut i Frankrike med titeln Corée du Nord.

Eunsun Kims Sverigebesök:
14-16 oktober kommer Eunsun Kim att befinna sig i Sverige. Under sitt besök kommer hon bland annat att besöka Stockholms universitet för att berätta om sitt liv och sina erfarenheter av diktaturen i Nordkorea. Föreläsningen är öppen.

Tid: Onsdagen den 15 oktober klockan 16.00-18.00
Plats: Stockholms universitet, institutionen för orientaliska språk, Kräftriket, Hus 4B, Aulan

"Eunsun Kims berättelse är en djupt gripande skildring av hennes och hennes familjs levnadsöden. Eftersom boken skildrar enskilda människoöden , kan man som läsare leva sig in i vad det innebär att leva i Nordkorea och att fly därifrån. Och den långa flykt de gjorde får en verkligen att inse hur komplicerat det är att fly ut ur landet. Jag vill varmt rekommendera boken för alla läsare."
  - Gabriel Jonsson, docent i Koreas språk och kultur, Stockholms universitet

För referensex och pressfrågor, kontakta Vilhelm Hanzén, PR- och kommunikationsansvarig på Libris förlag:
vilhelm.hanzen@libris.se – 019-208410


Relaterade länkar

Ämnen


Libris förlag bedriver förlagsverksamhet med inriktning på böcker inom livsåskådning och teologi. Verksamheten har pågått sedan 1930-talet, från 1952 under namnet Libris (Libris är latin och betyder böcker). Libris förlag har sitt säte i Örebro, men har hela Sverige och Norden som arbetsfält.

Relaterat innehåll

Livsmod. Livsmening. Livskunskap.

Bokförlaget Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1910-talet. Vår utgivning omfattar skönlitteratur, barnböcker samt facklitteratur, och kännetecknas av vår kvalitet och fokus på existentiella frågor. Vi ger ut fackböcker inom samhälle, psykologi och teologi. Vår vision är att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.

Libris bokförlag
Ekumeniska centret / Pingst FFS Gustavlundsvägen 18 (Alviks torg)
167 51 Bromma