Gå direkt till innehåll
​​Glödens färger – ny bok av Vibeke Olsson

Pressmeddelande -

​​Glödens färger – ny bok av Vibeke Olsson

Nästa vecka ges Vibeke Olssons nya bok Glödens färger ut på Libris förlag. Det är den femte boken i den stora romanserien om sågverksarbeterskan Bricken på Svartvik. Glödens färger utspelar sig under storstrejken 1909, och precis som i de tidigare böckerna får vi följa Bricken Jonsson och hennes familj på Svartviks sågverk utanför Sundsvall.

- Storstrejken 1909 är den hittills största arbetskonflikten i Sverige. Många vet inte att den hade föregåtts av en massa lockouter från arbetsgivarnas sida. Arbetarna strejkade för sin rätt att ha fackföreningar, men det var en svår tid. Många arbetarfamiljer hade svårt att få maten att räcka, berättar författaren Vibeke Olsson.

Glödens färger är den femte romanen om Bricken. Sedan tidigare finns Sågverksungen, Bricken på Svartvik, Sågspån och eld och Amerikauret som alla fått en stor läsekrets. Vibeke Olsson också fått flera litterära utmärkelser för sitt skrivande: Wallinpriset, Birger Norman-priset, Samfundet De Nios Vinterpris och den kungliga medaljen Literis et Artibus.

- I alla mina romaner vill jag levandegöra historien, berätta om vilken kamp som har förts för mänskliga rättigheter och påminna oss om dem som gått före oss. Inte minst känns det viktigt att levandegöra kvinnohistorien, säger Vibeke Olsson.

Vibeke Olsson, född 1958, debuterade som 17-åring med ungdomsromanen UIrike och kriget. Hon har sedan dess skrivit ett 20-tal historiska romaner, bl a en stor romansvit om slavinnan Sabina i romarriket och den uppmärksammade Molmfri bombnatt om nazi-Tyskland.

Bokrelease på Café Svartvik på Svartviks industriminnen onsdagen den 3 december kl 19.00 där Vibeke Olsson kommer att hålla föredrag kring boken och strejkåret 1909.

För recensionsex och pressfrågor, kontakta Vilhelm Hanzén, PR- och kommunikationsansvarig:
076-503 84 10 eller vilhelm.hanzen@libris.se

Relaterade länkar

Ämnen


Libris förlag bedriver förlagsverksamhet med inriktning på böcker inom livsåskådning och teologi. Verksamheten har pågått sedan 1930-talet, från 1952 under namnet Libris (Libris är latin och betyder böcker). Libris förlag har sitt säte i Örebro, men har hela Sverige och Norden som arbetsfält.

Relaterat innehåll

Livsmod. Livsmening. Livskunskap.

Bokförlaget Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1910-talet. Vår utgivning omfattar skönlitteratur, barnböcker samt facklitteratur, och kännetecknas av vår kvalitet och fokus på existentiella frågor. Vi ger ut fackböcker inom samhälle, psykologi och teologi. Vår vision är att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.

Libris bokförlag
Ekumeniska centret / Pingst FFS Gustavlundsvägen 18 (Alviks torg)
167 51 Bromma