Gå direkt till innehåll
Jag tar bussen med de andra – Libris förlag ger ut påven Franciskus från A till Ö

Pressmeddelande -

Jag tar bussen med de andra – Libris förlag ger ut påven Franciskus från A till Ö

I maj 2014 kommer boken Pope Francis in His Own Words ut på svenska med titeln Jag tar bussen med de andra.
  – Hans uttalanden och sätt att möta människor har skapat förväntan och hopp runtom i världen, säger Libris förläggare Anna Ekman.

Den 13 mars har det gått ett år sedan påven Franciskus mötte folkmassorna på Petersplatsen för första gången.
  Sedan väntade påvelimousinen på honom. Men den kom inte till användning.
  ”Jag tar bussen med de andra”, sa påven Franciskus till limousinchauffören.
  Det har också blivit titeln på den bok som Libris förlag ger ut i slutet av maj och som porträtterar påven med hjälp av hans egna ord, samlade som citat och sorterade i bokstavsordning efter ämne.

Magasinet Time utsåg påven Franciskus till Årets person 2013. Rolling Stone Magazine satte honom på sitt omslag. Otaliga artiklar har skrivits om honom under det år som har gått sedan han tackade ja till sin nya uppgift.
  – Hans uttalanden och sätt att möta människor har skapat förväntan och hopp runtom i världen, också hos människor som inte tillhör den kyrka han leder, säger Libris förläggare Anna Ekman.  Han har ju den helige Franciskus av Assisi som sin förebild, och de har ett stort engagemang för fred och sociala frågor gemensamt. Han har både talat och skrivit mycket om sin dröm om en rättvisare värld, en värld där medmänsklighet och godhet får ange tonen.

Julie Schwietert Collazo och Lisa Rogak har gått igenom ett stort antal intervjuer med påven Franciskus. De har också läst många texter som han själv har skrivit under sin tid som biskop, ärkebiskop och kardinal och nu som påve, bland annat tal och predikningar. Boken Jag tar bussen med de andra (originaltitel: Pope Francis in His Own Words) består av korta utdrag från alla dessa sammanhang, och ämnena sträcker sig från A som i Ambition till Ö som i Ödmjukhet.

Ur boken:

Om att lyssna
Det är inte alltid lätt att lyssna. Ibland är det skönare att spela döv, sätta på sig hörlurarna och inte lyssna på någonting alls. Det är så lätt att ersätta lyssnande med e-post, sms och chatt, och när vi gör det går vi miste […] om ansikten, blickar och kramar.
El verdadero poder es el servicio, 2007

Påven Franciskus, den förste påve som kommer från Latinamerika, föddes som Jorge Mario Bergoglio i en italiensk invandrarfamilj i Buenos Aires i Argentina. Han tillhör jesuitorden och prästvigdes 1969. Senare fortsatte han sina studier i Argentina, Spanien och Tyskland. 1992 blev han biskop i Buenos Aires, sex år senare blev han ärkebiskop, och ytterligare tre år senare blev han kardinal. Hans val av påvenamn och hans livsstil beskrivs ofta som en markering mot materialismen och som ett tecken på hans engagemang för rättvisa.

För mer information och för recensionsexemplar, kontakta Vilhelm Hanzén, PR- och kommunikationsansvarig:
vilhelm.hanzen@libris.se, 019-20 84 10, 076-503 84 10, @vilhelmhanzen


Relaterade länkar

Ämnen


Libris förlag bedriver förlagsverksamhet med inriktning på böcker inom livsåskådning och teologi. Verksamheten har pågått sedan 1930-talet, från 1952 under namnet Libris (Libris är latin och betyder böcker). Libris förlag har sitt säte i Örebro, men har hela Sverige och Norden som arbetsfält.

Livsmod. Livsmening. Livskunskap.

Bokförlaget Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1910-talet. Vår utgivning omfattar skönlitteratur, barnböcker samt facklitteratur, och kännetecknas av vår kvalitet och fokus på existentiella frågor. Vi ger ut fackböcker inom samhälle, psykologi och teologi. Vår vision är att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.

Libris bokförlag
Ekumeniska centret / Pingst FFS Gustavlundsvägen 18 (Alviks torg)
167 51 Bromma