Gå direkt till innehåll
​Ny biografi om motståndsmannen Dietrich Bonhoeffer - 70 år efter Andra världskriget

Pressmeddelande -

​Ny biografi om motståndsmannen Dietrich Bonhoeffer - 70 år efter Andra världskriget

70 år sedan Andra världskrigets slut ges en ny biografi över prästen och motståndsmannen Dietrich Bonhoeffer ut på svenska. Bonhoeffer – Präst, martyr, spion är skriven av Eric Metaxas och utgår från personliga brev och intervjuer, journalanteckningar och tidigare ej tillgängliga dokument.Bland annat ger boken nya perspektiv på Bonhoeffers inblandning i attentatet mot Hitler.

”Tystnad inför ondskan är i sig själv en ondska: Gud kommer inte att hålla oss utan skuld. Att inte tala är att tala. Att inte handla är att handla.”
 – Dietrich Bonhoeffer


 Alltmedan Adolf Hitler och nazisterna försökte utrota Europas alla judar så arbetade en liten grupp oliktänkande och sabotörer för att förstöra det Tredje riket från insidan. 
   En av dessa var Dietrich Bonhoeffer. Många känner till honom som teolog och författare.
   Andra känner till honom som spion och motståndsman och en av dem som försökte lönnmörda Hitler i det så kallade 20 juli-attentatet. Bonhoeffer greps av Gestapo, sattes i koncentrationsläger och var endast 39 år när han blev avrättad den 9 april 1945. Bara några veckor senare tog Hitler livet av sig och Andra världskriget tog slut.

I den första biografin om Bonhoeffer på över fyrtio år tar författaren Eric Metaxas sig an de olika sidorna av Bonhoeffers liv som präst och anti-nazist.
   Han sammanför dem till en berättelse om en djupt troende person som mer än något annat ville göra det och sanna – och fick offra sitt liv för det.
   Personliga brev och intervjuer, journalanteckningar och tidigare ej tillgängliga dokument ligger till grund för Metaxas arbete och ger en sammansatt bild av Bonhoeffers liv.

Läsaren får bland annat inblick i det svåra beslut som Bonhoeffer ställs inför när han väljer att återvända från tryggheten i USA till det Tyskland som Hitler står i begrepp att kasta rakt in i ett världskrig. Här skildras även Bonhoeffers gripande kärleksrelation med Maria von Wedemeyer, en kärlek som tyvärr aldrig får någon framtid.
   Boken ger också nya perspektiv på Bonhoeffers inblandning i attentatet mot Hitler.

Eric Metaxas är författare till New York Times-bästsäljaren Amazing Grace: William Wilberforce and the Heroic Campaign to End Slavery. Han har skrivit i New York Times, Washington Post och Atlantic Monthly samt kommenterat kulturfrågor hos bland annat CNN. Detta är hans första bok på svenska.

Första recensionsdatum: 27 mars

För mer information, för recensionsexemplar och för bokning av intervju, kontakta Vilhelm Hanzén, PR- och kommunikationsansvarig:vilhelm.hanzen@libris.se, 019-20 84 10

Högupplöst omslagsbild finns här

Högupplöst författarporträtt på Eric Metaxas finns här

Relaterade länkar

Ämnen


Libris förlag bedriver förlagsverksamhet med inriktning på böcker inom livsåskådning och teologi. Verksamheten har pågått sedan 1930-talet, från 1952 under namnet Libris (Libris är latin och betyder böcker). Libris förlag har sitt säte i Örebro, men har hela Sverige och Norden som arbetsfält.

Relaterat innehåll

Livsmod. Livsmening. Livskunskap.

Bokförlaget Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1910-talet. Vår utgivning omfattar skönlitteratur, barnböcker samt facklitteratur, och kännetecknas av vår kvalitet och fokus på existentiella frågor. Vi ger ut fackböcker inom samhälle, psykologi och teologi. Vår vision är att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.

Libris bokförlag
Ekumeniska centret / Pingst FFS Gustavlundsvägen 18 (Alviks torg)
167 51 Bromma