Gå direkt till innehåll
Ny bok av Mikael Tellbe: Vad menar vi med att Bibeln är Guds ord?

Pressmeddelande -

Ny bok av Mikael Tellbe: Vad menar vi med att Bibeln är Guds ord?

De flesta kristna anser att Bibeln i någon mening är Guds ord. Men vad menar vi egentligen med det? Är Bibeln Guds ord, innehåller Bibeln Guds ord eller blir Bibeln Guds ord. Och om vi väl säger att Bibeln är Guds ord, vad innebär det då att läsa och leva med Bibeln som ett ord från Gud?

Vad menar vi med att Bibeln är Guds ord? utgår Mikael Tellbe från sin egen erfarenhet och brottning med frågorna och vill visa hur bibeltro och bibelbruk hör samman.

Bibelläsandet bland kristna har varit på nedgång under en lång tid visar många undersökningar. Den här är en viktig bok i dessa tider då trosfrågor ofta är källa till konflikt, missförstånd och avståndstagande  även bland kristna. När man diskuterar saker i kyrkan eller i samhället, har man många gånger olika syn på saker och ofta beror det på vad man har för syn på Bibeln oavsett vilket ämne man tar upp. Frågan om bibelsyn är så central att innan man vet vad man har för syn på Bibeln är det svårt att ge sig in i diskussionen. Du kan vara bokstavstroende, liberal eller mittemellan.

Det här är boken för dig som brottas och vill brottas med frågorna om vad vi menar med att Bibeln är Guds ord och vad det innebär att leva med Bibeln som Guds ord. Den vill bjuda in till eftertanke, samtal och dialog. Det finns ett växande behov hos många kristna att reflektera över det som ibland kan tas som alltför självklart. Mikael Tellbe har valt att skriva ur ett personligt perspektiv. Han skriver i jag-form för att han vill ta sig själv som exempel, dela sin egen brottning med svåra frågor, försöka undvika onödig polemik och alltför generella eller tvärsäkra påståenden.

En man som nyss kommit till tro genom en Alpha-kurs frågade mig: "Varför är det så viktigt med Bibeln? Varför är bibelläsning nödvändig?" Jo, helt enkelt därför att Bibeln ger oss en större berättelse som gör att livets alla små berättelser faller på plats. Skrifterna berättar varifrån vi kommer och vart vi är på väg. Den kristna livsberättelsen blir en berättelse med Jesus i centrum där Jesus blir nyckeln till en läsning som förmår att öppna våra ögon och tända våra hjärtan.

ur boken

Boken behandlas i tre delar: Att tro på Bibeln som Guds ord, Att läsa Bibeln som Guds ord och Att tolka och tillämpa Bibeln som Guds ord.

Mikael Tellbe är docent i Nya Testamentet, lärare vid Örebro Teologiska Högskola och pastor inom Evangeliska Frikyrkan (EFK). Han är författare till ett flertal böcker, bland annat Korsmärkt gemenskap – kommentar till Första Korinthierbrevet och Tillbaka till framtiden – vad vi påstår, tror och vet om tidens slut.

För mer information, för recensionsexemplar och för bokning av intervju, kontakta: vilhelm.hanzen@libris.se, 019-20 84 10

Högupplöst omslagsbild finns här

Högupplöst författarporträtt på Mikael Tellbe finns här

Ämnen


Libris förlag bedriver förlagsverksamhet med inriktning på böcker inom livsåskådning och teologi. Verksamheten har pågått sedan 1930-talet, från 1952 under namnet Libris (Libris är latin och betyder böcker). Libris förlag har sitt säte i Örebro, men har hela Sverige och Norden som arbetsfält.

Livsmod. Livsmening. Livskunskap.

Bokförlaget Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1910-talet. Vår utgivning omfattar skönlitteratur, barnböcker samt facklitteratur, och kännetecknas av vår kvalitet och fokus på existentiella frågor. Vi ger ut fackböcker inom samhälle, psykologi och teologi. Vår vision är att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.

Libris bokförlag
Ekumeniska centret / Pingst FFS Gustavlundsvägen 18 (Alviks torg)
167 51 Bromma