Gå direkt till innehåll
Ny bok: Söndag - gudstjänst i en ny tid

Pressmeddelande -

Ny bok: Söndag - gudstjänst i en ny tid

Gudstjänsten är frikyrkans utmaning. Har den någon framtid och hur ser den i så fall ut?  I  Söndag - gudstjänst i en ny tid, reflekterar, vänder och vrider teologer och församlingsföreståndare på frågorna kring en gudstjänsten som begrepp. Hur kan de bli trogen frikyrkans rika arv och samtidigt vänd mot Guds framtid?

– Underhållningskulturen frestar oss att göra gudstjänsten till en show. Individualismen bidrar till att den kyrklösa tron breder ut sig, säger Robert Eriksson, en av bokens författare. Konsumismen formar våra förväntningar på och vårt förhållande till gudstjänsten: ”Vad får jag ut av det?”

Frikyrkligheten är en tradition i förändring. Mycket av sådant som var givet för några decennier sedan har försvunnit i dag exempelvis syndakatalog, bibelstudier och tungotal. Annat ökar eller har tillkommit lovsångsteam, ett mer regelbundet nattvardsfirande, ljusbärare och på vissa håll ikoner. Frågorna är många: Vad är tillbedjan? Hur skapar man en gudstjänst som tål att upprepas och som lär oss att leva som kristna? Hur skapar man delaktighet i en gudstjänst på riktigt?

– Gudstjänsten är centrum för den kristna identiteten. Det är gudstjänsten som gör oss till kristna, säger Joel Halldorf, en annan av bokens författare. Därför kan vi inte vara kristna på egen hand, och vi måste också vara noggranna när det gäller gudstjänstens form. I frikyrkan har vi ofta tänkt att innehållet är det enda som räknas, men gudstjänstens form formar oss. Och gudstjänsten ska rikta oss mot Gud – inte mot oss själva. Det är lätt att gudstjänsten blir ett medel för något annat - upplevelser, tröst, frid eller liknande.

Boken uppmuntrar församlingsmedlemmar som längtar efter förnyelse eller fördjupning, och ledare som vill ha en dialog och gå på djupet med frågeställningar som rör församlingen.

Elva svenska pastorer, förkunnare och församlingsföreståndare skriver om gudstjänsten utifrån olika moment och aspekter exempelvis ordningen, nattvarden, predikan, musiken, eftermötet och delaktighet.

Författare:

Carin Dernulf, Stockholm, medlem i Centrumkyrkan i Sundbyberg, där hon tidigare varit föreståndare. Arbetar nu som generalsekreterare för Equmenia.

Robert Eriksson, pastor och föreståndare i Sävedalens missionskyrka (Equmeniakyrkan). Har under många år har gett ut musik och översatt hymner/lovsånger.

Jonas Eveborn, pastor och föreståndare i Linköpings Missionsförsamling (Equmeniakyrkan), initiativtagare och grundare av Immanuel 153, Stockholm.

Eleonore Gustafsson är pastor i Ryttargårdskyrkan (EFK) i Linköping och i starten av en
församlingsplantering i samma stad.

Joakim Hagerius, pastor och föreståndare i Saronkyrkan, (EFK), Göteborg,

Patrik Hagman, Pargas, Finland, är medlem i Finlands Evangelisk-Lutherska kyrka och docent i politisk teologi vid Åbo Akademi.

Joel Halldorf, teol. dr i kyrkohistoria vid Uppsala universitet. Arbetar som lektor i Historisk
teologi vid Teologiska högskolan Stockholm, och är även ledarskribent i tidningen Dagen.

Andreaz Hedén, pastor i Stockholm Vineyard och frilansande musiker. Sitter i styrelsen för Westminster Theological Centre, Stockholm.

Michael Johnson, Sävedalen, medlem i Sävedalens Missionskyrka (Equmeniakyrkan) där han under fjorton år arbetat som musikledare. Lovsångsledare och singer/songwriter.

Maria Ledstam, Malmö, medlem i Betaniakyrkan (EFS) och lärare på Akademi för Ledarskap
och Teologi.

Åsa Molin, Örebro, medlem i Filadelfiaförsamlingen (EFK), och lärare på Örebro Missionsskola och Akademi för Ledarskap och Teologi.

Marcus Sönnerbrandt, pastor och föreståndare i Sionförsamlingen Linköping, Pingströrelsen.



Utgivningsdag: 15 april 2015.
För mer information och för recensionsexemplar kontakta Inger Lundin, förlagschef: inger.lundin@libris.se, 019-20 84 16, 070-691 33 05
Högupplöst omslagsbild finns här

Ämnen


Libris förlag bedriver förlagsverksamhet med inriktning på böcker inom livsåskådning och teologi. Verksamheten har pågått sedan 1930-talet, från 1952 under namnet Libris (Libris är latin och betyder böcker). Libris förlag har sitt säte i Örebro, men har hela Sverige och Norden som arbetsfält.

Relaterat innehåll

Relaterade event

Livsmod. Livsmening. Livskunskap.

Bokförlaget Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1910-talet. Vår utgivning omfattar skönlitteratur, barnböcker samt facklitteratur, och kännetecknas av vår kvalitet och fokus på existentiella frågor. Vi ger ut fackböcker inom samhälle, psykologi och teologi. Vår vision är att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.

Libris bokförlag
Ekumeniska centret / Pingst FFS Gustavlundsvägen 18 (Alviks torg)
167 51 Bromma