Gå direkt till innehåll
Nya böcker från Libris förlag, augusti 2014

Pressmeddelande -

Nya böcker från Libris förlag, augusti 2014

Nordkorea – nio år på flykt från helvetet
Eunsun Kim

”Mamma, jag väntar på dig. Jag har väntat i sex dagar nu. Jag känner att jag snart kommer att dö. Varför kommer du inte?”
Eunsun Kims pappa har dött. Hennes mamma och syster har gett sig av för att leta efter mat. De lovade att komma tillbaka om två eller tre dagar. Eunsun är ensam i den tomma lägenheten i Eundeok, en liten industristad som ligger i Hamgyong-provinsen i Nordkorea.
Året är 1998, Eunsun är elva år, det är svält i Nordkorea, och hon vill inte dö utan att lämna något efter sig. Hon skriver ett testamente.

Nio år senare når hon och hennes mamma och syster friheten i Sydkorea. Då har de blivit tagna i Kina och blivit tillbakaskickade till Nordkorea, suttit i fångläger, flytt till Kina igen, levt som illegala invandrare under slaveriliknande förhållanden och till slut bestämt sig för att försöka korsa den mongoliska öknen.

Nordkorea – nio år på flykt från helvetetNordkorea – nio år på flykt från helvetet är Eunsun Kims berättelse. I slutet av 2013 var hon gäst i Skavlan.

Det blå arkivet – liten bok om liv och död
Lars H Gustafsson

I sin nya bok, Det blå arkivet, bjuder Lars H Gustafsson in sina läsare att formulera frågorna om livets slut och om möjligt söka en del svar. På sin färd möter han både praktiska frågor, som den om vilket begravningssätt man önskar, såväl som frågorna om livets mening och vad döden egentligen innebär: Slutet – eller en ny början.

Lars H Gustafsson är barnläkare och författare till en rad böcker om barn, föräldraskap och livsfrågor.

Ett långsamt farväl – om C och kärleken i skuggan av ALS
Carl Dahlbäck

Carl Dahlbäck lär känna Carina, en energisk skolledare och tvåbarnsmamma. Ganska snart packar han en sportbag och blir en del av hennes familj.

När hon som 57-åring ramlar på en trottoar och en läkare föreslår att hon ska skaffa rullator tar både hon och Carl illa vid sig – men snart blir det uppenbart att något inte är som det ska. Nervsjukdomen ALS, amyotrofisk lateralskleros, är något som de har läst på om redan innan beskedet kommer.

Ett långsamt farväl är Carl Dahlbäcks berättelse om Carinas sista tid, skriven under några intensiva veckor efter hennes begravning. Han berättar om hur sjukdomen förändrade deras gemensamma liv, om allt det som fanns innan sjukdomen dök upp – och om allt det som fortsatte finnas och till och med växte sig starkare fastän C:s kropp blev svagare och svagare.

Glad i choklad
Anna Braw (red), Magnus Aronson (foto), Maria Mannberg (form)

Varje gång vi blandar kakao i en smet eller river upp papperet om en chokladkaka har vi direktkontakt med andra världsdelar.
  Glad i choklad tar ett kliv ut till de människor som är förutsättningen för den svenska kyrkkaffe- och fikakulturen. Vi får veta mer om Sackeus, som var först i Sverige med Fairtrade-certifiering, medan chokladinspirationen fyller köket: Fredrika bakar kladdkaka med knäckig glasyr, Agnes blandar kakao i bullfyllningen, Tomas bjuder på nougattårta, Sofia kombinerar choklad med ingefära och kanel. Baka med oss – och gör världen lite godare och vackrare!

Inte utan min långpanna
Anna Braw (red), Magnus Aronson (foto), Maria Mannberg (form)

Är det dags för personalfika? Behöver vännerna hjälp med studentfesten? Ska släkten komma på besök?
  Ta ett djupt andetag och säg: ”Det ska nog gå bra!”
  Ta sedan ett djupt andetag till och säg: ”Men inte utan min långpanna!”
Baka till många, med enkla och prisvärda ingredienser. Baka matbrödsrutor, knubbiga limpor, festliga kakrutor med glasyr, syskonbullar.
  Precis som i alla de tidigare Kyrkkaffeböckerna kommer recepten från hemmabakare och proffs på olika platser i Sverige och världen.  Välkommen in i köket – och ta med dig din långpanna!

Julfika
Anna Braw (red), Magnus Aronson (foto), Maria Mannberg (form)

Det doftar jul! Det doftar pepparkakor, saffran och lite choklad. Det doftar hembakat.
  Julfika är full av mer eller mindre klassiska recept från kök och församlingshemskök runtom i Sverige – recept som får det att dofta jul där du vill bjuda. Här finns bröd, bullar och kakor och till och med en julgran att ställa mitt på bordet och bryta i bitar.
  Den som behöver baka snabbt kan blanda traditioner och bjuda på saffransmuffins eller pepparkakskladdkaka Det ska inte vara svårt att bjuda!

I samma serie: Långpannans lovBästa bullarnaBlixtkakor och annat snabbt och lättMat i långpannaNybakat, hembakatSaliga sopporPerfekta pajerMer långpannans lovHembakat för alla

Urchin och den stora flodvågen
M I McAllister

”Padra, har du något att rapportera?” frågade kung Crispin.
”Ja, Ers Majestät”, sa Padra allvarligt. ”Det är inga goda nyheter, men ön har sett värre ting. Det kommer att komma en stor flodvåg, och mer än så – det kommer att bli en enorm översvämning.”
”Hjärtat, hjälp oss!” viskade mor Nanna.

Alla djuren har hört talas om flodvågorna – hur havet reser sig och störtar in över land, hur vattnet stiger över hela ön och förstör allt i sin väg. Det är inte vanligt högvatten eller en storm, inte ens den värsta sortens storm. En flodvåg är havets hela styrka, och en liten ö är inget annat än en liten leksak i händerna på det. Och det verkar som om en del av djuren inte tror att Crispin är den kung som kan rädda dem undan katastrofen ...

Femte och sista boken i M I McAllisters serie Berättelser från Dimslöjornas ö.

Tidigare i samma serie: Urchin och de dansande stjärnornaUrchin och HjärtstenenUrchin och den försvunna arvingenUrchin och korparnas krig

Hela familjens bönbok
Anna Braw (red), Susie Poole (illustrationer)

Godnattstunden, ögonblicket innan alla börjar äta, dagen när allt känns sorgligt, när det är viktigt att påminna om trygghet – på sina 64 sidor har Hela familjens psalmbok ord att låna till bön och reflektion tillsammans med barn för de flesta situationer. Här finns nyskrivna böner och böner av Ylva Eggehorn och Margareta Melin, ”Gud som haver” och flera välsignelseböner som kan inleda eller avsluta dagen eller resan.

Kom, var mitt ljus (pocket)
Moder Teresa, Brian Kolodiejchuk (red)

Det här är Moder Teresas självbiografi - en som hon aldrig skrev och som hon aldrig ens drömde om att skriva. Efter hennes död sammanställde en av hennes närmaste medarbetare brev och anteckningar. Den person som tar gestalt är en mångfasetterad människa som vill det goda men som kämpar med tvivel. Älskar Gud henne?


För mer information, intervjuer och för recensionsexemplar, kontakta Vilhelm Hanzén, PR- och kommunikationsansvarig:
vilhelm.hanzen@libris.se, 019-20 84 10, 076-503 84 10


Relaterade länkar

Ämnen


Libris förlag bedriver förlagsverksamhet med inriktning på böcker inom livsåskådning och teologi. Verksamheten har pågått sedan 1930-talet, från 1952 under namnet Libris (Libris är latin och betyder böcker). Libris förlag har sitt säte i Örebro, men har hela Sverige och Norden som arbetsfält.

Relaterat innehåll

Livsmod. Livsmening. Livskunskap.

Bokförlaget Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1910-talet. Vår utgivning omfattar skönlitteratur, barnböcker samt facklitteratur, och kännetecknas av vår kvalitet och fokus på existentiella frågor. Vi ger ut fackböcker inom samhälle, psykologi och teologi. Vår vision är att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.

Libris bokförlag
Ekumeniska centret / Pingst FFS Gustavlundsvägen 18 (Alviks torg)
167 51 Bromma