Gå direkt till innehåll
Nya böcker från Libris förlag, september 2014

Pressmeddelande -

Nya böcker från Libris förlag, september 2014

Första hjälpen för känslor
Guy Winch

De flesta av oss har en förbandslåda hemma. Vi fyller den med plåster, salvor och tabletter för att kunna behandla oss själva när vi har ont.
  Men få av oss tänker på att vilka plåster och bandage som behövs för våra själsliga sår.
När vi blir avvisade kan det kännas som ett skrubbsår på själen. En förlust eller ett trauma kan vara som ett känslomässigt benbrott. När vi ältar är det som att pilla på en psykologisk sårskorpa som vi inte kan låta bli att röra.
  Om vi har en tendens att älta kan det annars snabbt utvecklas till ångest och depression, och om vi hamnar i lägen där vi blir avvisade eller misslyckas kan det lätt urholka självkänslan. Varje kapitel beskriver ett vanligt förekommande själssår och de bästa första hjälpen-behandlingarna. Metoderna bygger på de senaste forskningsrönen och är så enkla att alla kan använda dem.

Första hjälpen för känslor kan ge lindring. Den är en praktisk förbandslåda för alla själsblessyrer som vi råkar ut för till vardags. Psykologen Guy Winch ger oss fascinerande och roliga exempel och lär oss hur vi själva bäst behandlar små känsloskador, ser till att de läker snabbt och utan onödiga komplikationer.

Guy Winch är psykolog med praktik i New York, USA, och dessutom föreläsare och författare. Hittills har hans böcker översatts till 14 språk. Första hjälpen för känslor är hans första bok på svenska.

”Det här är den bästa självhjälpsbok jag läst - och jag har läst många. Klok och praktisk och rolig!”
    - Maggan Hägglund, journalist och författare till bland annat Drunka inte i dina känslor

Och Gud skapade människan
Magnus Sundell (red.), Majgull Axelsson, Göran Greider, Kristian Lundberg, m.fl.

”Och om jag inte hade varit en stor stark man hade jag velat falla i gråt, inte för att hon vill ha mig på något annat sätt än det jag är, utan för att jag allt oftare blir överfallen av känslan att det verkligen bara är jag – bara hon och jag – som vet hur det skulle kunna vara. Att vi är de enda som har varit där, men att längtan blir allt dimmigare och snart vet vi inte längre vad vi ska återskapa. Det är försent. Vi minns inte mer. Och det gör mig riktigt rädd, inte feg, utan panikslagen. Tänk om sanning inte kan läras utan faktiskt måste kännas igen.”  - ur novellen Adams äpple av Lotta Lundberg

Genom historien har Bibelns berättelser fascinerat, inspirerat och utmanat människor. De är ofta korthugget berättade, och de bjuder läsaren att själv kliva in i berättelsen för att tolka och fylla ut mellanrummen, hitta ett före och ett efter, och ställa sig frågan: Vad har den här berättelsen att säga mig?
  Här har tolv författare gått i närkamp med berättelser och personer i Bibeln för att sedan i varsin en novell tolka och utveckladet vad de läst. Frågorna om skuld, försoning, svek, ansvar, mening och människans komplexa förhållande till Gud står i centrum.

Noveller av Majgull Axelsson, Tomas Boström, Jonas Brun, Göran Greider, Carolina Klintefelt, Maria Küchen, Inga-Lina Lindqvist, Lotta Lundberg, Kristian Lundberg, Johanna Nilsson, Vibeke Olsson och Elisabeth Rynell.
Magnus Sundell, journalist, skribent och tidigare chefredaktör på Trots Allt, är redaktör.

Utvisningen
Ingemar Olsson

– Men jag får väl åka hem och hämta min hjärtmedicin först? sa hon. Jag behöver ta en tablett till i dag.
 – Nej. Min chef har sagt att ni inte får åka hem och hämta någonting.. Nu ska ni bara följa med.
 Jag trodde inte att det jag hade hört var sant. Var detta verkligen Sverige? Kunde man behandla två kvinnor som flytt undan våld och förtryck på det här viset?

När två iranska kvinnor efter fyra år i Sverige står inför beslutet att utvisas gör musikern och vikarierande pastorn Ingemar Olsson allt för att hjälpa dem att få stanna.
 Och plötsligt är han mitt uppe i ett händelseförlopp som slår de flesta spänningsromaner. Det är bara det att detta är på riktigt. Och några garantier om ett lyckligt slut finns inte alls. 

Ingemar Olsson började sin musikerbana på 1960-talet, och blev riksbekant med sången Du vet väl om att du är värdefull .Han har spelat i flera världsdelar,  gjort en lång rad skivor och även skrivit den självbiografiska Tro, pop och kärlek.

Grabben i kuvösen bredvid
Jonas Helgesson

Fyrtio minuter. Så länge dröjde det innan Jonas Helgesson började andas. Till slut kom han igång – men då var han redan CP-skadad.
  Ståupparen Jonas Helgessons självbiografi är en bok om att vinna mot sina svårigheter och se utmaningen och möjligheterna i varenda orealistisk dröm.

I samband med att Jonas Helgesson debuterar som musikalartist i Livet är en schlager hösten 2014 ges boken ut i nyutgåva och med tjugo Jonas-krönikor som bonus.

Garnglädje
Anna Braw (red), Magnus Aronson (foto), Maria Mannberg (form)

”Man är väl garnmorska”, säger Maria.
  Tillsammans med vänner i Finland och Sverige sätter hon ihop startpaket till nyfödda barn till asylsökande – och då och då hittar hon på en egen ny modell som fler kan sticka.

Garnglädje är Libris femte hjälpstickningsbok, full av beskrivningar, tips, inspiration och reportage för dig som vill vara med och värma människor i närheten eller långt bort med något som du själv gör. Här finns massor av barnkoftor och mössor som passar i både kalla och varma klimat, men också en nalle att krama och skicka vidare och den populära Pyttipanna-sjalen som kan bli en hälsning till en kvinna som just har kommit till Sverige.
  Ta del av garnglädjen – välkommen med bland garnmorskorna!

Fler hjälpstickningsböcker på Libris: Värma varandraVärma en litenRestvärmeSticka & skicka (två olika utgåvor)

Ängeln på Malmskillnadsgatan (pocket)
Elise Lindqvist

Hon kallas för Ängeln på Malmskillnadsgatan, men bland de unga prostituerade i Stockholm går hon mest under namnet Morsan. Som barn blev hon utnyttjad. Som tonåring hamnade hon hos en bordellmamma. En dag för drygt sjutton år sedan mötte hon helt oväntat Gud. Det blev starten på ett nytt och annorlunda liv.

När Elise delade med sig av sin berättelse i P1 Sommar väckte det enorm uppmärksamhet och när hon medverkade i Skavlan sågs programmet av över 1,6 miljoner människor. I den här boken berättar Elise Lindqvist, med hjälp av Antima Linjer, om de mörka åren och om vad som hände efter den dag då hon blev överraskad av både Gud och livet.

Mina tjejer på gatan har så många sår. Jag kan inte läka såren, men jag vill hjälpa till att åtminstone plåstra om dem. Och kan jag med denna bok vara med och bidra till att någon känner att det finns hopp och att livet inte är kört, då är det värt allt.

En oväntad vänskap (pocket)
Abdel Sellou

Mer än en halv miljon svenskar har sett den franska succéfilmen En oväntad vänskap om vad som hände när arbetslöse Driss fick jobb hos stenrike men svårt handikappade Philippe – och stannade kvar. Här är den verkliga historien bakom filmen, berättad av Abdel Sellou, förebild till filmens Driss.


Dagens lösen 2015 
Evangeliska Brödraförsamlingen och Kerstin Gårsjö (red)

Varje år ända sedan 1731 har Dagens lösen skickats från Herrnhut i Tyskland, den plats där en bibelvers om dagen en gång hjälpte människor att försonas. I Sverige har Dagens lösen getts ut sedan 1884. Den innehåller ett bibelord för varje dag som följs av en dikt, en tanke eller en psalmvers.

Livets fram- och baksida
Catharina Segerbank

Läs, reflektera om livet och gå vidare med hjälp av korta texter och bilder från A till Ö, framtagna i samarbete med studieförbundet Sensus och organisationen Kvinnor i Svenska kyrkan.


För mer information, intervjuer och för recensionsexemplar, kontakta Vilhelm Hanzén, PR- och kommunikationsansvarig:vilhelm.hanzen@libris.se, 019-20 84 10, 076-503 84 10


Relaterade länkar

Ämnen


Libris förlag bedriver förlagsverksamhet med inriktning på böcker inom livsåskådning och teologi. Verksamheten har pågått sedan 1930-talet, från 1952 under namnet Libris (Libris är latin och betyder böcker). Libris förlag har sitt säte i Örebro, men har hela Sverige och Norden som arbetsfält.

Livsmod. Livsmening. Livskunskap.

Bokförlaget Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1910-talet. Vår utgivning omfattar skönlitteratur, barnböcker samt facklitteratur, och kännetecknas av vår kvalitet och fokus på existentiella frågor. Vi ger ut fackböcker inom samhälle, psykologi och teologi. Vår vision är att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.

Libris bokförlag
Ekumeniska centret / Pingst FFS Gustavlundsvägen 18 (Alviks torg)
167 51 Bromma