Gå direkt till innehåll
Tolv författare tolkar Bibelns berättelser i ny novellsamling

Pressmeddelande -

Tolv författare tolkar Bibelns berättelser i ny novellsamling

Så länge Bibeln har funnits har den på olika sätt utmanat människor. I den nya boken Och Gud skapade människan har tolv författare, bland andra Majgull Axelsson, Lotta Lundberg och Göran Greider, skrivit varsin novell inspirerad av Bibeln.
    - Är man eller har varit bibelläsare är den här boken ett självklart val, säger Magnus Sundell som är redaktör för boken. Är man inte det men nyfiken på Bibeln kan de här novellerna vara en bra ingång.

Genom historien har Bibelns berättelser fascinerat, inspirerat och utmanat människor. De är ofta korthugget berättade och bjuder läsaren att själv kliva in i berättelsen för att tolka, fylla ut mellanrummen och att ställa sig frågan: Vad har den här texten att säga mig?
    I Och Gud skapade människan har tolv författare i varsin novell gått i närkamp med några av Bibelns berättelser och personer. I centrum står många av de frågor som är brännande aktuella också i vår tid:
skuld, försoning, svek, ansvar, längtan, tillhörighet, mening – och människans komplexa förhållande till Gud.
    Här finns den åldrade lärjungen Johannes, Adam och Eva, den praktiska och ansvarsfulla systern Marta, den förskjutne Kain, Symeons dotter, den vackra Rakels syster Lea, den unga tjänarinnan i Rom som likt tältmakaren Paulus drabbats av Ljuset, bluessångaren David, den övergivna slavinnan Hagar, den romerske centurionen som lämnat Jerusalem för ett kylslaget Germanien, Judas – och Tyra Florian.

”Och om jag inte hade varit en stor stark man hade jag velat falla i gråt, inte för att hon vill ha mig på något annat sätt än det jag är, utan för att jag allt oftare blir överfallen av känslan att det verkligen bara är jag – bara hon och jag – som vet hur det skulle kunna vara. Att vi är de enda som har varit där, men att längtan blir allt dimmigare och snart vet vi inte längre vad vi ska återskapa. Det är försent. Vi minns inte mer. Och det gör mig riktigt rädd, inte feg, utan panikslagen.
    Tänk om sanning inte kan läras utan faktiskt måste kännas igen.”
             -
Ur novellen Adams äpple av Lotta Lundberg


Medverkande författare: Lotta Lundberg ● Elisabeth Rynell ● Göran Greider ● Kristian Lundberg ● Johanna Nilsson ● Vibeke Olsson ● Tomas Boström ● Jonas Brun ● Carolina Klintefelt ● Majgull Axelsson ● Maria Küchen ● Inga-Lina Lindqvist


Magnus Sundell (redaktör)
Och Gud skapade människan – noveller inspirerade av Bibelns berättelser
Inbunden, 150x210 mm, 159 s

Första recensionsdatum: 22 september

För mer information, för intervjuer och för recensionsexemplar, kontakta Vilhelm Hanzén, PR- och kommunikationsansvarig:
vilhelm.hanzen@libris.se, 019-20 84 10, 076-503 84 10


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Libris förlag bedriver förlagsverksamhet med inriktning på böcker inom livsåskådning och teologi. Verksamheten har pågått sedan 1930-talet, från 1952 under namnet Libris (Libris är latin och betyder böcker). Libris förlag har sitt säte i Örebro, men har hela Sverige och Norden som arbetsfält.

Relaterat innehåll

Livsmod. Livsmening. Livskunskap.

Bokförlaget Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1910-talet. Vår utgivning omfattar skönlitteratur, barnböcker samt facklitteratur, och kännetecknas av vår kvalitet och fokus på existentiella frågor. Vi ger ut fackböcker inom samhälle, psykologi och teologi. Vår vision är att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.

Libris bokförlag
Ekumeniska centret / Pingst FFS Gustavlundsvägen 18 (Alviks torg)
167 51 Bromma