Gå direkt till innehåll
Bok om fredsprisfavoriten Denis Mukwege släpps som gratis e-version

Pressmeddelande -

Bok om fredsprisfavoriten Denis Mukwege släpps som gratis e-version

Läkaren och människorättskämpen Denis Mukwege var in i det sista en av favoriterna till Nobels fredspris 2013. Libris förlag har beslutat att släppa en gratis e-utgåva av boken De glömda kvinnornas röst (2009), som handlar om Denis Mukwege och hans kamp för människovärde i krigets Kongo.

  - Det känns väldigt angeläget att många får läsa, säger Libris VD och förlagschef Inger Lundin. Vår förhoppning är att fler nu ska få upp ögonen för de omänskliga situationer som många kongolesiska kvinnor tvingas leva i.

Tusentals kvinnor utsätts varje år för brutala och tortyrliknande våldtäkter som en del av kriget i Kongo-Kinshasa. För många av dem blir straffet dubbelt när de efter våldtäkten blir utfrysta av sin släkt och betraktade som förorenade av fienden.

Läkaren Denis Mukwege, grundare och chef för Panzisjukhuset i Bukavu, har blivit de våldtagna kvinnornas röst i världen. Han har vigt sitt liv åt att upprätta dessa kvinnors värdighet, fysiskt och psykiskt, och har för sitt arbete tilldelats bland annat Olof Palmepriset (2008), Wallenbergmedaljen (2010) och det alternativa Nobelpriset Right Livelihood Award (2013). Han var även en av favoriterna till Nobels fredspris 2013.

Författaren Birger Thureson har mött Denis Mukwege och några av de våldtagna kvinnor som idag får hjälp på Panzisjukhuset efter upplevelser av ofattbar ondska. I sin bok De glömda kvinnornas röst skriver han om sina möten.

  - Om de kommer från helvetet, så är det här kanske inte himlen, men någonting ganska nära. För här får de veta att de har ett värde. Att deras liv är värda att rädda och deras framtid kanske inte är alldeles hopplöst mörk, säger Denis Mukwege i boken.

Boken är utgiven i samarbete med PMU Interlife och utkom första gången 2009. Gratisvarianten släpps på librisforlag.se klockan 10.00 på onsdag, 16 oktober.

För mer information och för bokning av intervju med förlagschef Inger Lundin eller bokens författare, kontakta Vilhelm Hanzén, PR- och kommunikationsansvarig
vilhelm.hanzen@libris.se, 019-20 84 10, @vilhelmhanzen

Högupplöst omslagsbild finns här


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Libris förlag bedriver förlagsverksamhet med inriktning på böcker inom livsåskådning och teologi. Verksamheten har pågått sedan 1930-talet, från 1952 under namnet Libris (Libris är latin och betyder böcker). Libris förlag har sitt säte i Örebro, men har hela Sverige och Norden som arbetsfält.

Relaterat innehåll

Livsmod. Livsmening. Livskunskap.

Bokförlaget Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1910-talet. Vår utgivning omfattar skönlitteratur, barnböcker samt facklitteratur, och kännetecknas av vår kvalitet och fokus på existentiella frågor. Vi ger ut fackböcker inom samhälle, psykologi och teologi. Vår vision är att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.

Libris bokförlag
Ekumeniska centret / Pingst FFS Gustavlundsvägen 18 (Alviks torg)
167 51 Bromma