Gå direkt till innehåll
​Debutroman om livets mening inspirerad av livsförvandlande resor

Pressmeddelande -

​Debutroman om livets mening inspirerad av livsförvandlande resor

Svenska lingvisten och språkläraren Maria Soukka fann sig själv när hon bodde i Västafrika, men också inspirationen till debutromanen Att finna en pärla. Tidigare har hon primärt skrivit vetenskapliga publikationer, men nu får akademin ta ett steg tillbaka för Marias författarambitioner.

— Det är över tio år sedan vi flyttade från Västafrika, men en stor del av hjärtat är kvar där. Så mycket av den jag blev som människa beror på de människor jag mötte där. Det var ren rikedom, den mänskliga värme jag mötte, den värdighet och respekt man visar i relationer, en rikedom man villigt delade med sig av. Det var där jag lärde mig leva, säger Maria Soukka. 

Huvudkaraktären Malik har återvänt till sin hemby efter flera år i armén. Han lämnade byn kuvad och misshandlad, och kom tillbaka som en världsvan och hård man. Men mardrömmarna river sönder hans nätter. En dag finner han en pärla i en åker. Den liknar inget han någonsin sett. Ljuset från pärlan träffar honom i hans innersta, öppnar upp delar som tidigare har varit stängda. Pärlan får Malik att börja se världen och människorna omkring sig med en ny blick. Långt bort från Maliks by brinner kriget och två föräldralösa barn ger sig ut på en mödosam resa. Även över deras väg lyser ljuset. En dag sammanflätas deras öden med Maliks. 

Under många år arbetade Maria Soukka i Västafrika med bistånd i form av språkutveckling. Att finna en pärla är hennes debut och berättelsen är full av tidlös visdom, skildrad med en intensiv närvaro och glöd. Det är en spännande roman om att lära sig att leva helhjärtat. I en tid av ekorrhjul och livspussel, är frågeställningen “Vad gör vi med livet som vi har fått?” aktuell genom hela boken.

“Ljuset från pärlan nådde Maliks ansikte och han stod som träffad av en kraft, men utan smärta. Tiden upphörde, men han hörde fåglarna. Rummet försvann, men jorden under hans fötter kändes tydligare än någonsin. Hans egen kropp upphörde men hans inre fylldes ut och blev ett med nuet. Med ljuset, jorden, himlen. Han visste inte hur länge det varade, kanske bara ett ögonblick, så ändrades solstrålarnas riktning, och ljuset avtog. Men något blev kvar i Malik. Han lyfte blicken och världen omkring var ny. Ändå var allt bekant. Som om han återkommit hem efter en lång resa och såg det han sett som barn.”
— ur boken

Maria Soukka är språklärare och lingvist. Under många år arbetade hon med bistånd i form av språkutveckling i Västafrika.

Ämnen

Livsmod. Livsmening. Livskunskap.

Bokförlaget Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1910-talet. Vår utgivning omfattar skönlitteratur, barnböcker samt facklitteratur, och kännetecknas av vår kvalitet och fokus på existentiella frågor. Vi ger ut fackböcker inom samhälle, psykologi och teologi. Vår vision är att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.

Libris bokförlag
Ekumeniska centret / Pingst FFS Gustavlundsvägen 18 (Alviks torg)
167 51 Bromma