Gå direkt till innehåll
Ny roman av Vibeke Olsson: Sågverksungen

Pressmeddelande -

Ny roman av Vibeke Olsson: Sågverksungen

Pressmeddelande och inbjudan till pressträff från Libris förlag

Ny roman av Vibeke Olsson: Sågverksungen

130 år sedan Sundsvallsstrejken

Vibeke Olsson, en av Sveriges mest lästa författare, skriver för första gången svensk historia i Sågverksungen, en roman om ett par veckor som skakade Sverige och som har flera likheter med vår egen tid.

Då för 130 år sedan - i månadsskiftet maj-juni 1879 - la 5 000 sågverksanställda ner arbetet i det som blev känt som Sundsvallsstrejken. Deras arbetsgivare hade i lågkonjunkturen fått stora bidrag från staten, men trots detta sänkt arbetarnas löner.

Vibeke Olsson roman tar oss med till sågverket i Svartvik under senvåren 1879 när sågverken runt Sundsvall tystnar och kanonbåtarna kommer. Det är snart elvaåriga sågverksungen Bricken, ströflicka och kasernbo, som berättar.

I sina tidigare romaner har Vibeke Olsson tagit sina läsare med bland annat till romarriket och till andra världskrigets Tyskland. Sågverksungen är den första romanen där hon har arbetat med svensk historia.

- I vår tid av hårdnande samhällsklimat och historisk aningslöshet känns det oerhört angeläget att få påminna var vi kommer ifrån. Sågverken var den första storindustrin i Sverige, och dess arbetare gick i bräschen i kampen för det vi alltför ofta tar för givet: religionsfriheten, strejkrätten, rösträtt och föreningsrätten, säger Vibeke Olsson.

Inbjudan till pressträff på Café Svartvik, Svartviks industriminnen, Svartviksvägen 22, Kvissleby (en mil söder om Sundsvall)

den 4 juni kl 10.00

Release av Sågverksungen. Vibeke Olsson berättar om arbetet med boken i samtal med redaktör Anna Braw.

Sågverksungen

Utgivning 4 juni 2009

135 x 210 mm, inbunden, 371 sidor

ISBN: 9789173870306

För pressbilder och omslag, kontakta Daniel Bäckrud, daniel.backrud@libris.se

För recensionexemplar, skriv till press@libris.se För mer information och för kontakt med författaren, kontakta förläggare Inger Lundin, inger.lundin@libris.se, 070-691 33 05

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Livsmod. Livsmening. Livskunskap.

Bokförlaget Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1910-talet. Vår utgivning omfattar skönlitteratur, barnböcker samt facklitteratur, och kännetecknas av vår kvalitet och fokus på existentiella frågor. Vi ger ut fackböcker inom samhälle, psykologi och teologi. Vår vision är att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.

Libris bokförlag
Ekumeniska centret / Pingst FFS Gustavlundsvägen 18 (Alviks torg)
167 51 Bromma