Gå direkt till innehåll
Denis Mukwege tar emot alternativt Nobelpris

Pressmeddelande -

Denis Mukwege tar emot alternativt Nobelpris

Denis Mukwege tar emot alternativt Nobelpris

Idag tar den kongolesiske läkaren Denis Mukwege emot Right Livelihood-priset 2013.

Mukwege får priset ”för sitt modiga arbete med att kurera kvinnor som överlevt konfliktrelaterat sexuellt våld samt för att uppmärksamma övergreppens bakomliggande orsaker”.

Tusentals kvinnor utsätts varje år för brutala och tortyrliknande våldtäkter som en del av kriget i Kongo-Kinshasa. För många av dem blir straffet dubbelt när de efter våldtäkten blir utfrysta av sin släkt och betraktade som förorenade av fienden.

Läkaren Denis Mukwege, grundare och chef för Panzisjukhuset i Bukavu, har blivit de våldtagna kvinnornas röst i världen. Han har vigt sitt liv åt att upprätta dessa kvinnors värdighet, fysiskt och psykiskt.

I boken De glömda kvinnornas röst skriver författaren Birger Thureson om sina möten med Denis Mukwege och några av de våldtagna kvinnor som idag får hjälp på Panzisjukhuset.

  - Om de kommer från helvetet, så är det här kanske inte himlen, men någonting ganska nära. För här får de veta att de har ett värde. Att deras liv är värda att rädda och deras framtid kanske inte är alldeles hopplöst mörk, säger Denis Mukwege i boken.

Boken är utgiven i samarbete med PMU Interlife och utkom första gången 2009. Hösten 2013 släppte Libris en gratis PDF-version av boken.

Right Livelihood-priset grundades 1980 och brukar kallas det ”Alternativa Nobelpriset”. Utdelning sker ”för att hedra och stödja de som funnit praktiskt genomförbara lösningar på vår tids största utmaningar”.

Fyra personer får Right Livelihood-priset 2013, som består av 500 000 kronor per mottagare: Denis Mukwege, Paul Walker, Raju Sourani och Hans R. Herren.

Priserna delas ut i Riksdagens andrakammarsal måndagen den 2 december kl. 16.00.

För mer information och för bokning av intervju med bokens författare eller förlagschef Inger Lundin, kontakta Vilhelm Hanzén, PR- och kommunikationsansvarig
vilhelm.hanzen@libris.se, 019-20 84 10, @vilhelmhanzen


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Libris förlag bedriver förlagsverksamhet med inriktning på böcker inom livsåskådning och teologi. Verksamheten har pågått sedan 1930-talet, från 1952 under namnet Libris (Libris är latin och betyder böcker). Libris förlag har sitt säte i Örebro, men har hela Sverige och Norden som arbetsfält.

Relaterat innehåll

Livsmod. Livsmening. Livskunskap.

Bokförlaget Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1910-talet. Vår utgivning omfattar skönlitteratur, barnböcker samt facklitteratur, och kännetecknas av vår kvalitet och fokus på existentiella frågor. Vi ger ut fackböcker inom samhälle, psykologi och teologi. Vår vision är att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.

Libris bokförlag
Ekumeniska centret / Pingst FFS Gustavlundsvägen 18 (Alviks torg)
167 51 Bromma