Gå direkt till innehåll
Familjehemmens roll skildras inifrån i öppenhjärtig bok

Pressmeddelande -

Familjehemmens roll skildras inifrån i öppenhjärtig bok

Årligen placeras runt 20 000 barn i familjehem. Thomas Ardenfors har, tillsammans med sin familj, varit jour- och familjehem i nästan 30 år. I boken Alla mina 30 barn skriver han öppenhjärtigt utifrån sina dagboksanteckningar om sin familjs gemensamma livspassion och för att ge sin bild om betydelsen av familjehem.

På ett varmt, personligt och konkret sätt delar Thomas Ardenfors med sig av sina erfarenheter och beskriver både underbara ögonblick med ”kvitton” på vad deras engagemang kan leda till och berättar samtidigt om den frustration och besvikelse som också följer av ett stort engagemang. Den beskriver mängder av dråpliga, rörande, jobbiga och vackra situationer som är en del av en jourhemspappas vardag.

— De allra flesta svenskar har hört begreppet fosterhem, eller familjehem som det kallas numera. Men det är, av naturliga skäl, försvinnande få som vet vad detta uppdrag innebär i praktiken. Med den här boken vill jag få fler att förstå varför det här är vår familjs gemensamma livspassion. Vad det är som vi gör, varför vi gör det och vilka konsekvenser det får i livet. Och inte minst vad det kan innebära för de barn som socialtjänsten placerar här, säger Thomas Ardenfors.

För knappt 30 år sedan bestämde sig Thomas och Sussi Ardenfors för att öppna upp sitt hem till ett familjehem. Att på uppdrag av socialtjänsten ta emot utsatta barn är mer än ett uppdrag för dem, det har blivit deras livsmening. Under alla dessa år har Thomas Ardenfors gjort dagboksanteckningar. Ur dagboksanteckningarna har han sammanställt ett årshjul, som ger en beskrivning av hur deras uppdrag som jour- och familjehem påverkar alla årets veckor. Boken är indelad i 52 kapitel som ger beskrivningar över livet, som storhelger, skolavslutningar, sammanbrott, glädje, kaos, sorg, skratt och tårar.

Författaren har under lång tid delat med sig av ögonblick i vardagen på sociala medier, som har bemötts med mycket kärlek och hjälpsamhet. Till exempel hör ofta vänner av sig och undrar om de kan bistå med något och genom åren har det lämnats med kläder och leksaker som varit till stor glädje för barnen. Responsen på sociala medier bidrog starkt till att Thomas Ardenfors valt att skriva denna bok.

Boken vänder sig till alla som vill förstå hur ett samhälle tar hand om de mest utsatta, våra barn. Den är till särskild nytta för dig som direkt eller indirekt möter barn och ungdomar i din vardag, men inte minst till dig som vill veta mer om vad det innebär att vara jour- och familjehem.

Visst, en målsättning är att barnet ska få förtroende för oss och känna sig tryggt. Men Sussi och jag har också en annan, mycket tydlig, vision: Innan barnet flyttar från oss ska vi ha fått se barnet ha riktigt glada barnaögon! Samma glada ögon som mina syskonbarn har, och även kompisarnas barn eller de härliga grannungarna som bor i vårt lilla område i Sollentuna.

— ur boken.

Thomas Ardenfors är till vardags kommunpolitiker i Sollentuna, men hans och hustrun Sussis livspassion är att försöka göra livet lite bättre för barn som behöver en extra familj. Hans tidigare bok En extra plats i hjärtat (Libris) handlar om glädjen och utmaningen kring att vara ett familjehem.

Ämnen

Kontakter

Emma Ahreborg

Presskontakt 073-527 13 64

Livsmod. Livsmening. Livskunskap.

Bokförlaget Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1910-talet. Vår utgivning omfattar skönlitteratur, barnböcker samt facklitteratur, och kännetecknas av vår kvalitet och fokus på existentiella frågor. Vi ger ut fackböcker inom samhälle, psykologi och teologi. Vår vision är att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.

Libris bokförlag
Ekumeniska centret / Pingst FFS Gustavlundsvägen 18 (Alviks torg)
167 51 Bromma