Gå direkt till innehåll
Ängeln på Malmskillnadsgatan får Svenska Hjältars Livsgärning

Pressmeddelande -

Ängeln på Malmskillnadsgatan får Svenska Hjältars Livsgärning

Nästan varje fredagsnatt i snart 20 år har 79-åriga Elise Lindqvist varit ute på Malmskillnadsgatan. Hon är där för att stötta de prostituerade med kärlek och en hjälpande hand. Nu får hon får Svenska Hjältar-priset Årets Livsgärning 2015 för sitt otröttliga arbete för Stockholms prostituerade.

Elise Lindqvist, ofta kallad Ängeln på Malmskillnadsgatan, får priset med följande motivering:
Elise Lindqvist är en hjälte för att hon i 20 års tid varit de prostituerades Ängel på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Hon har funnits där för att stötta dem för stunden och för att på lång sikt vända deras liv, så som hon en gång vände sitt eget.

I den självbiografiska boken Ängeln på Malmskillnadsgatan, skriven tillsammans med Antima Linjer, berättar Elise Lindqvist om sitt liv.

Redan som barn blev hon utnyttjad av människor som stod henne nära. Som tonåring hamnade hon hos en bordellmamma och blev prostituerad, och vuxenlivet bestod länge av missbruk och sjukdom. Men en dag för drygt sjutton år sedan tog hennes liv en dramatisk vändning – hon mötte helt oväntat Gud. Det blev starten på ett nytt och annorlunda liv.

Bland de unga prostituerade i Stockholm går hon mest under namnet Morsan. Hon och hennes team från S:ta Clara kyrka stöttar dem med fika, kramar och en hjälpande hand varje fredagskväll, och för många av tjejerna på gatan är hon den enda mamma de har.

Svenska hjältar-galan lyfter fram och hedrar vanliga människor som inte tvekar på att göra något för andra. Aftonbladet står bakom Svenska hjältar och i juryn som utser årets hjältar sitter Anja Pärson (ordf.), Peter ”Foppa” Forsberg, Jill Johnsson, Rolf Lassgård, Malena Ernman, Özz Nüjen, William Spetz, Mark Levengood och Amelia Adamo.

Fredagen den 18 december sänd årets gala i TV4.

Den 20 december medverkar Elise Lindqvist i SVT:s program Sommarpratarna.


Presskontakt: Vilhelm Hanzén, Libris förlag
019-20 84 10 - vilhelm.hanzen@libris.se

Relaterade länkar

Ämnen


Libris förlag bedriver förlagsverksamhet med inriktning på böcker inom livsåskådning och teologi. Verksamheten har pågått sedan 1930-talet, från 1952 under namnet Libris (Libris är latin och betyder böcker). Libris förlag har sitt säte i Örebro, men har hela Sverige och Norden som arbetsfält.

Relaterat innehåll

Livsmod. Livsmening. Livskunskap.

Bokförlaget Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1910-talet. Vår utgivning omfattar skönlitteratur, barnböcker samt facklitteratur, och kännetecknas av vår kvalitet och fokus på existentiella frågor. Vi ger ut fackböcker inom samhälle, psykologi och teologi. Vår vision är att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.

Libris bokförlag
Ekumeniska centret / Pingst FFS Gustavlundsvägen 18 (Alviks torg)
167 51 Bromma